Vildtkursus

5. mar. 2023 -- Tilføjet af : AabySogns

Vi afholdte i april 2022 en aften i Jægerhytten, hvor Anders Pølsemager fra Selvforsyningsskolen i Fjerritslev fortalte om nogle af de forskellige muligheder der er for at få lidt ekstra ud af vores vildtkød, og de kurser han kunne tilbyde. 

Der viste sig en stor interesse blandt deltagerne for disse kurser, så der blev aftalt med Anders, at vi skulle arbejde videre på at få et kursus arrangeret i jagtforeningen. 

I starten af oktober 2022, havde vi så en aftale klar med Anders og Charlotte, og vi sendte en invitation ud til dem der deltog på vores intro aften med Anders. Efter bare to dage, var de 16 pladser besat og kurset var en realitet. 

Lørdag den 04-02-2023 mødte vi så op i skolekøkkenet på Aabybro skole, hvor Anders skulle vise os hvordan man laver grillpølser. 

Vi fandt hurtigt ud af, at eleverne ikke skal lære at lave kaffe, for sådan et moderne skolekøkken er åbenbart ikke udstyret med en kaffemaskine. Formanden ilede derfor til Jægerhytten, for at hente vores kaffemaskine. Kaffen blev brygget og vi kom i gang. Anders gennemgik dagens program, og fortalte om de mange muligheder der er for at bruge det vildt vi som jægere kommer hjem med. 

Nogle få deltagere havde arbejdet lidt med fremstilling af især spegepølser og røgning, og der blev snakket lidt om metoder og valg af ingredienser. Måden vi skulle lære det på, var den gode gamle måde at gøre tingene på. 
 
Vi blev delt op i 4 hold, og hvert hold skulle finde sin egen smagsvariant, Charlotte havde hakket vores medbragte vildtkød og delt det op til hvert hold. Vi kom i gang med det praktiske arbejde og fik lavet bindefarsen og så skulle der stoppes pølser. Herefter skulle pølserne skoldes og en tur i røgeovnen som var medbragt af Ander og opsat uden for køkkenet. 

Søndag var vi klar igen, denne gang skulle vi lave spegepølser. 

Over en kop kaffe og et rundstykke, blev vi hørt i lørdagens lektie, og hukommelsen blev sat på prøve - næsten uden at skule til lørdagens notater, bestod vi testen. 

Charlotte hakkede igen kødet, imens Anders gennemgik fremgangsmåden til fremstilling af spegepølser. 

Holdene fandt igen hver sin smag, og krydderierne blev blandet. Farsen blev lavet og pølserne stoppet, og så skulle vi igen ud til røgeovnen. Her fik vi gennemgået hvordan vi efterfølgende skulle færdiggøre spegepølserne hjemme, da det jo er en længere proces med saltning og tørring inden røgning. 

Sidste projekt var at lave Prosciutto (italiensk skinke) af kølle fra rådyr. Processen er også her lang, så der blev startet op og 4 deltagere arbejder videre med dette projekt derhjemme.  

Grillpølserne blev af de fleste deltagere prøvesmagt om lørdagen, men søndagens produkter sfik med hjem til kærlig pleje / videre forarbejdning og det bliver spændende, at følge og engang smage, når de er færdige. 

En rigtig god og lærerig weekend, hvor der også blev flyttet nogle holdninger med hensyn til vigtigheden af at bruge nitritsalt i bl.a. pølsefremstilling. 

Nogle blev også klogere på de problemer de havde haft, for eksempel med hensyn til røgning og hvad de ellers har arbejdet med.  

Så tak for den store interesse fra deltagerne side, og en stor tak til Anders Pølsemager og Charlotte fra Selvforsyningsskolen, der med stor ekspertise delte ud af viden og erfaring. 
 

/ Rene Hansen, Aktivitetsudvalget

© 2024 - Danmarks Jægerforbund - alle rettigheder forbeholdes

https://www.jaegerforbundet.dk/